Светски дан књиге 26.04.2021.

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ СВЕТСКОГ ДАНА КЊИГЕ

Ученици четвртог разреда  Музичке школе „Војислав – Лале Стефановић“ учествовали су у обележавању Светског дана књиге, који је 23.априла. Будући да су ученици слушали наставу у школи од 26.априла, планиране активности спровели смо у току те недеље. Активности су распоређене у  два термина.

Дана 27.4.2021.године један час смо посветили дискусији на тему „Зашто је важно читати“. Ученици су аргументовано износили своја запажања и бележили их на табли. Сви ученици су били веома мотивисани и ангажовани. Њихове идеје проистекле су из читалачког искуства и љубави према књизи, па су, наводећи добробити читања, истакли и како су књиге које су прочитали обликовале њихов карактер и утицале на стицање уверења. 

Добре стране читања, уз навођење аргумената, ђаци су истакли на табли, а потом позвали своје другове да их прокоментаришу и представе из свог искуства. Издвојили смо неке од аргумената које су ученици навели.

ТРЕБА ЧИТАТИ ЈЕР ЧИТАЊЕМ:

1.БОГАТИМО РЕЧНИК

2.РАЗВИЈАМО КОНЦЕНТРАЦИЈУ

3.УПОЗНАЈЕМО ЉУДСКЕ СУДБИНЕ

4. СТИЧЕМО РАЗУМЕВАЊЕ

5. УСВАЈАМО КЊИЖЕВНИ ЈЕЗИК

6. ГРАДИМО СТАВОВЕ И МЕЊАМО УВЕРЕЊА

7. ЖИВИМО ТУЂЕ ЖИВОТЕ

8. БЕЖИМО ОД РЕАЛНОСТИ


Други део активности реализовали смо 29.4.2021.године, активношћу „Читајмо гласно“. Ученици су понели своје омиљене књиге и прочитали одабране одломке својим друговима. Међу одабраним књигама нашли су се романи „Дервиш и смрт“, „Проклета авлија“, „Време смрти“. Сви ученици учествовали су у тумачењу прочитаних одломака, наводећи вредности које у њима уочавају и повезујући их са својим недоумицама, ставовима, предрасудама. Оно што овакав начин сарадње подстиче јесте развијање критичког мишљења и уважавање саговорника и његових уверења. Ђаци су још једном дискутовали о положају појединца у савременом свету, свим страховима и борбама које му предстоје. Ученици су оценили све реализоване активности као врло корисне и занимљиве, и разменили препоруке о књигама које треба прочитати.


Биљана Аксентијевић


Comments