Вести‎ > ‎

Увођење услуге Гугл апликације за образовање у организацију рада школе

поставио/ла Skolski Sajt 15. 8. 2013. 02:53   [ ажурирано 15. 8. 2013. 03:08 ]
Током лета 2013. отворен је интернет домен за школу, на образовном домену за нашу земљу на edu.rs.
Интернет адреса школског сајта сада је  http://www.msue.edu.rs/
Повезали смо школски интернет домен са услугом Гугл апликације за образовање.


Видео

(3 мин. 37 сек.)


Google Applications for Education
је новина коју ћемо користити од ове школске године. Овај систем нуди школама и академским институцијама напредне сервисе и алате за комуникацију и сарадњу. Широк спектар сервиса на мрежи и апликација које можете користити је на располагању управи школе, наставницима и сарадницима. Google Applications for Education омогућава да се сва школска документа држе на једном сигурном месту, лако доступна свима нама, лако претражива, као и да документа буду уједначена, униформисана и да израда буде поједностављена. За сваки документ имамо образац како се шта пише, као готов шаблон, у који наставник само уноси податке, а форма је унапред одређена и тиме се наставницима олакшава писање, а педагогу и директору преглед докумената. 
 За сада смо једина школа у Србији која користи ове услуге. Ко све и како користи ову Гугл услугу у свету, можете видети овде.

Овај систем, осим израде појединачних докумената наставника и тимова, омогућава заједнички или истовремени рад целог тима над истим документима, дељење података, сазивање састанака, чување података, чување слика, контаката и још много тога.

Сви сервиси су увек доступни наставницима кроз један кориснички налог који је истовремено и наставникова службена адреса е-поште, која је заштићена лозинком од минимално осам знакова.

За коришћење пакета услуга Google Apps for Education није потребно инсталирати никакав програм на Ваш рачунар. Додатно, можете га користити са сваког уређаја који има приступ интернету – десктоп рачунар, лаптоп, ноутбук, таблет и мобилни телефон.

Када нисте на мрежи, можете да користите једноставан додатак за рад са документима. Можете да увезете / извезете документе у уобичајеним форматима, укључујући Microsoft Office, или инсталирати додатке који синхронизују и праве резервне копије докумената на рачунару.

Основне предности Google Applications for Education сервиса за образовне институције су :


 • Приступ са било ког места (школа, кућа, интенет кафе)

 • Приступ било када (24 часа дневно, свих седам дана у седмици)

 • Приступ сервисима на више начина (преко интернет мреже са десктоп или лаптоп рачунара, таблет рачунара, или мобилног телефона...)

 • Сви сервиси су расположиви уз употребу само једног корисничког имена и лозинке

 • Смањење оперативних трошкова – сви описани сервиси су бесплатни

 • Сви подаци се безбедно чувају на удаљеној локацији, у професионалним Гугл дата центрима

 • Нема трошкова одржавања

 • Константна надградња и допуна сервиса


Гугл
е-пошта је сервис електронске поште који је лоциран на серверима компаније Гугл.

Овакав комплет услуга - сервис вам је комплетно доступан преко интернета, без потребе да на своме рачунару инсталирате било шта.

Коришћење овог система за комуникацију пружа више могућности:


 • Сређивање порука по конверзацијама, односно праћење тока једне расправе, тако што се поруке групишу на основу теме расправе;

 • Глобални адресар установе , као и лични адресар сваког корисника

 • Групе и дистрибуционе листе за лакше организовање и рад тимова, актива и већа;

 • Заказивање састанака и седница;

 • Дељење календара и велики број додатних опција у вези са тим, укључујући и слање СМС подсетника на Ваш мобилни телефон.Сваком запосленом је већ отворен налог у оквиру система за комуникацију наше школе - и гласи на Ваше име и презиме, а сва потребна подешавања налога, укључујући језик, временску зону, апликације и све остало што је неопходно за почетак – већ су уместо Вас подесили колеге Маја и Горан. Ваше је само да се упознате са основом како систем функционише и - да га користите ! Ако сте већ користили лични Гугл налог е-поште - gmail адресу, биће Вам сасвим лако – то је у основи исти систем, само што су сада службене адресе е-поште повезане ради лаког комуницирања колега, тимова и актива, а сваки налог овде има простора за пошту по 30 ГБ уместо 10 ГБ !

Уз Гугл е-пошту за комуникацију, користићемо још и Гугл Диск за израду докумената (Гугл Диск је бесплатни онлајн простор за смештање докумената и бесплатни онлајн Офис пакет за рад са документима), Гугл Календар за организовање састанака, седница и већа, Гугл Групе за боље организован рад тимова и актива. Сви наставнички службени имејлови повезани су у једну базу контаката - Адресар, тако да је олакшано слање имејл порука у оквиру колектива, тимова, актива итд.

 • Gmail: 30 GB ( простор се стално увећава) за смештање имејл порука, алата за брзо и лако претраживање порука, брза размена порука (IM - instant messaging) право из поштанског сандучета.

 • Google Calendar: Наставници и ученици могу организовати и делити своје распореде, догађаје и календаре.

 • Google Drive (Гугл диск): Дељење (значи истовремени приступ) докумената, табела, презентација. Истовремени заједнички (тимски) рад у реалном времену на истим документима. Документа се могу и објавити, тако да буду доступна целом свету. Простор је величине 30 GB.

 • Google Sites: Сајтови се могу користити за објављивање докумената, за рад на пројектима, одржавање семинара, обука … све на једном месту.

 • Дељење докумената: Предност оваквих услуга је што цела школа може лако да дели и објављивљује документа, календаре, сајтове и друго, између запослених у школи, ради сигурности и поверљивости података. То је безбедно онлајн место за комуникацију и заједнички рад везан за школу. Исте ове услуге имате и ако користите лични gmail налог, с тим што онда нисте на овај начин повезани са запосленима у школи.

 • О предностима које нуди ова услуга можете прочитати овде: http://www.google.com/enterprise/apps/education/benefits.html


В А Ж Н О !!!

Систему се приступа преко имејла на линку: http://mail.msue.edu.rs 
Потребно је да укуцати корисничко име и лозинку. Систем је доступан само запосленима у нашој школи.


Обука запослених одвијаће се почетком школске године и биће призната као један од видова стручног усавршавања у оквиру установе.Comments